Gubernur Sulsel Siap Berkolaborasi dengan Menteri Besar Johor Malaysia

Abadikini.com, MAKASSAR – Gubernur Sulawesi Selatan, Nurdin Abdullah siap kolaborasi bekerjasama baik dibidang pertanian, peternakan maupun perikanan dengan NegeriJohor Malaysia.

Mantan Bupati Bantaeng dua periode ini mengaku, potensi yang dimiliki Sulsel sangat besar untuk dikerjasamakan dengan Negeri Johor yang sejak lama sudah berkolaborasi.

“Jadi saya kira kita akan kelaborasi dengan Negeri Johor. Saya tahu potensi kita di sini cukup besar tentu Johor juga menjadi negara tetangga kita yang dari dulu sampai sekarang kita melakukan kolaborasi,” ungkap Nurdin Abdullah, usia menerima Menteri Negeri Johor dan rombongan, di Rujab Gubernur Sulsel, Jalan Jendral Sudirman Makassar, Jumat (23/8).

Menteri Besar Negeri Johor Malaysia, Dr. Sahruddin Bin Haji Jamal mengaku, pertemuan dengan Gubernur Sulsel ini merupakan penjajakan untuk memulai kerjasama di bidang peternakan dan perikanan.

“Ini merupakan kunjungan mesrah saya lah. Silaturahmi saya sebagai Menteri Besar Johor, kesini untuk melihat apa saja yang bisa Kerajaan Johor kerjasamakan dengan pemerintah Sulawesi Selatan boleh bekerjasamakan,” tutur Menteri Besar Negeri Johor Malaysia itu.

“Saya melihatlah apa saja yang bisa kita kerjasama contohnya peternakan, perikanan yang sebetulnya di Indonesia itu mereka mempunyai kualitas yang bagus untuk saya bawa ke Johor,” tambahnya.

Turut hadir dari Negeri Johor, Menteri Besar Johor, Dr. Sahruddin Bin Haji Jamal, Istri Menteri Besar Johor, Dr. Nila Armila Bte Mukdan, Setiausaha Kerjaan Johor, Haji Azmi Bin Rohani, Pengerusi Jawatankuasa Perdangan Antara Bangsa, Pelaburan dan Ultiliti Negeri Johor, Jimmy Puah Wee Tse, Pengerusi Jawatankuasa Keisihatan Kebudayaan Warisan Negeri Johor, Mohd Khuzzan Bin Abu Bakar dan Pengawai Kewangan Negeri Johor, Haji Rahmi.

Editor
M Saleh
Topik Berita

Baca Juga

Berita Terkait
Close
Back to top button
Close